diumenge, 26 de març del 2017

El fòssil d'un rèptil de 260 milions d'anys es podrà contemplar al nostre Museu

La notícia saltava als mitjans el desembre de l'any passat. La troballa fortuïta d'un fòssil a una platja de Mallorca ha permès als científics descriure per primera vegada la presència d'un rèptil captorhínid de fa uns 260 milions d'anys al sud d'Europa. Els captorhínids són un grup de rèptils basals caracteritzats per presentar en les mandíbules diverses fileres de dents. L'estudi del fòssil, publicat a finals del 2016, el van fer de forma conjunta investigadors de l'Institut Català de Paleontologia 'Miquel Crusafont' (Catalunya), del Museum für Naturkunde de Berlín i del Steinmann-Institut für Geologie, Mineralogie und Paläontologie de Bonn. La gran notícia per al nostre Museu és que l'exemplar quedarà dipositat de forma permanant al Museu Balear de Ciències Naturals.





Imatges de l'exemplar fòssil estudiat i publicat i que es conservarà a Sóller.
(Institut Català de Paleontologia)


La història d'aquesta interessant troballa es remunta l'any 2002 quan una jubilada alemanya resident a Mallorca, Lieselotte Hannen, trobà casualment aquestes restes a Cala Gata, prop del Port des Canonge, i veient que era una pedra curiosa la va agafar i la se'n dugué a ca seva. El 2007 la família va decidir lliurar l'espècimen a Institut Steinmann de Geologia, Mineralogia i Paleontologia a Bonn, on va ser identificat pel paleontòleg Martin Sander, de la Universitat de Bonn. Posteriorment Sander contactà amb especialistes en aquest grup de rèptils per dur endavant l'estudi. Aquests científics que hi han intervingut són Àngel Galobart i Josep Fortuny, investigadors de l'Institut Català de Paleontologia (ICP) i Torsten Liebrecht i Johannes Müller, del Museu d'Història Natural de Berlín.

El desembre passat l'estudi va ser publicat al Journal of Vertebrate Paleontology.

La troballa ha tengut molt de ressò entre la comunitat científica ja que es tracta del fragment d'un crani d'un grup de rèptils arcaics que visqueren des de fa uns 300 milions d'anys fins a finals del Permià, fa uns 250 milions d'anys. Les restes de captorhínids a Europa occidental són molt escasses.


Des de l'Institut Català de Paleontologia s'ha indicat que "El maxil·lar trobat a Mallorca representa la primera evidència directa d'aquests animals al sud d'Europa i correspon a una espècie del grup dels moradisaurins, una família de capthorhínids de talla gran. Es caracteritzen per la presència de diverses fileres de dents a la mandíbula i el maxil·lar a la zona de la galta. Es creu que la funció d'aquestes bateries de dents era la de triturar aliments durs. Eren principalment herbívors, encara que també es podien alimentar d'insectes. El seu crani podia mesurar fins a mig metre de longitud i el seu cos arribar als 2 metres. El nom del grup procedeix del gènere Moradisaurus, que es va identificar per primera vegada en la regió de la Formació de Moradi, a Níger. A nivell mundial es coneixien fòssils de moradisaurins a Níger, el Marroc, Nord-Amèrica, Índia, Alemanya i Xina. I ara també a Mallorca".

Reconstrucció d'un captorhínid viu.

Com ja hem dit abans la gran notícia és que el Museu custodiarà aquesta peça, actualment encara a Berlín. A Sóller estarà a disposició de la comunitat científica i segurament també podrà ser admirada pels visitants.

En el següent enllaç es pot veure la notícia sobre la troballa publicada a la web de la National Geographic Society: http://www.nationalgeographic.com.es/ciencia/actualidad/hallazgo-una-cala-mallorca-fosil-reptil-hace-260-millones-anos_10977

Referència bibliogràfica: Liebrecht, T., J. Fortuny, À. Galobart, J. Müller, and P. Martin Sander. 2016. A large, multiple-tooth-rowed captorhinid reptile (Amniota: Eureptilia) from the Upper Permian of Mallorca (Balearic Islands, western Mediterranean). Journal of Vertebrate Paleontology. DOI: 10.1080/02724634.2017.1251936.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada