dimecres, 17 de gener del 2024

Mateu Cifre, cofundador del Museu, dóna al MUCBO la seva important col·lecció malacològica

Aquesta setmana s'ha fet efectiva la donació al MUCBO (Fundació Jardí Botànic de Sóller-Museu Balear de Ciències Naturals) d'una important col·lecció de malacologia (mol·luscs continentals i marins): la col·lecció de Mateu Cifre Magro.


Mateu Cifre (tercer des de l'esquerra) el dia que es va fer efectiva la donació. A la foto, juntament amb els responsables del MUCBO, Daniel Gallego (gerent) i Rafel Matamales (conservador del museu) i amb Joan Arbona, membre de la Societat d'Amics i col·laborador de la Fundació.

Mateu Cifre és malacòleg autodidacte i ha treballat amb mol·luscs durant més de mig segle reunint una important col·lecció de molts milers d'exemplars. La seva col·lecció, que ara es conservarà al Museu de forma permanent, està dividida en tres grans seccions: mol·luscs continentals (terrestres i d'aigua dolça) ibero-balears i europeus; mol·luscs marins mediterranis; i mol·luscs exòtics. El material es troba classificat i molt ben ordenat, per la qual cosa resulta de gran valor per al museu, especialment per poder realitzar estudis comparatius entre espècies actuals i fòssils.

Mostrant la col·lecció als responsables
de la Fundació, durant una visita
Conté algunes espècies rares i molt rares i és de gran interès científic, ja que inclou sèries de nombrosos exemplars de distintes espècies, el que facilitarà futurs estudis taxonòmics i permetrà descriure la variabilitat morfològica de nombrosos taxons, sense descartar la possibilitat de descripció de noves espècies.

Cofundador del Museu Balear de Ciències Naturals

Mateu Cifre va ser pioner i cofundador del Museu Balear de Ciències Naturals a principis dels anys 80. Juntament amb altres joves naturalistes sollerics es va posar al davant de la iniciativa de crear a Sóller un museu d'història natural. Quan el 1982 es va crear l'associació Museu Balear de Ciències Naturals, impulsora del museu del mateix nom, Cifre va ser un dels socis fundadors i formà part de la primera junta directiva i de posteriors òrgans de govern. Des de feia uns anys vivia a Palma i, des de la seva jubilació, va dedicar molt de temps a enriquir i ordenar la seva estimada col·lecció. Una col·lecció a la qual ha dedicat més de mitja vida i que sempre havia dit que volia deixar al Museu com així ha estat finalment.


Encara que no siguin les de més interès científic de la col·lecció, algunes peces com les de la imatge són de gran bellesa i estan perfectament conservades. En canvi, la col·lecció conté moltes altres espècies marines i aquàtiques més petites -quasi microscòpiques- que estan perfectament ordenades dins tubs de vidre i han suposat dècades de treball de camp, preparació i classificació.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada