diumenge, 14 de gener del 2024

Participació del Museu en tres interessants articles de micologia balear

 S'acaben de publicar tres articles sobre la Funga balear que han comptat amb la participació i coautoria de membres de la secció micològica de la Societat d'Amics, i/o de la fundació Jardí Botànic de Sóller/Museu Balear de Ciències Naturals (MUCBO).

A més, un dels treballs publicats està doblement relacionat amb la nostra institució, ja que cita per primera vegada a les illes Balears un fong que ha estat únicament recol·lectat en una de les marjades del Jardí Botànic de Sóller: la Morchella anatolica.

Aquest interessant registre ha estat publicat a la coneguda revista de micologia Errotari i la investigació ha estat signada per Joan Carles Salom, Carles Constantino, Jean L. Bellanger, Joan Planas i Josep Ll. Siquier. La majoria d'aquests autors (estan vinculats a la secció micològica i Carles Constantino és també col·laborador científic del MUCBO.

Els autors aporten en aquest treball una descripció detallada dels caràcters macro i microscòpics d'aquesta espècie i també una anàlisi filogenètica. A més, aporten notes sobre la seva taxonomia, ecologia, corologia i distribució general.

Aquests exemplars de Morchella anatolica van ser recol·lectats entre els mesos de març i de maig de 2021 per Carol Constantino i Carles Constantino, en la marjada del Jardí Botànic dedicada a la Flora Canària.

Per altra banda, Carles Constantino també ha estat coautor recentment d'altres dos interessants treballs sobre la Funga Balear. El primer d'ells ha estat publicat a la Revista Catalana de Micologia i en ell els autors (vegeu referència completa més avall) aporten els resultats obtinguts durant les darreres prospeccions micològiques realitzades a les illes d'Eivissa i Formentera. En total citen un total de 151 tàxons (espècies o subespècies) dos dels quals se citen per primera vegada a Espanya, 23 són primera cita per a les Illes Balears, 17 són nous per a Eivissa i 14 a Formentera. L'estudi inclou taxons pertanyents a diferents grans grups de fongs com són els ascomicots, els basidiomicots i els mixomicots (aquests darrers actualment no es consideren fongs sinó que estan més emparentats amb les amebes).

Finalment, també s'ha publicat, a la mateixa Revista Catalana de Micologia, un altre treball també amb la participació de Carles Constantino. En aquest cas se citen cinquanta-sis tàxons de fongs trobats a les Illes Balears, un d'ells per primera vegada a Espanya i 26 han resultat ser nous per a les Illes Balears. El material inclou espècies interessants localitzades per primera vegada en diferents espais naturals protegits, com són la Reserva Natural de s’Albufereta i el Parc Natural de Mondragó.

Enhorabona a Carles Constantino i a tots els altres autors per aquestes interessants aportacions.

Referències

Salom, J.C.; Constantino, C; Bellanger, J.L.; Planas, J. i Siquier, J. Ll. 2023. El género Morchella en las Illes Balears (España) II: Morchella anatolica Isiloglu, Spooner, Alli & Solak. Morchella generoa Balear uharteetan (Espainia) II: Morchella anatolica Isiloglu, Spooner, Alli & Solak. Errotari (Micología), 20: 92-99.

Salom, J.C.; Siquier, J. Ll.; Pintos, À.; Esteve-Raventós, F.; Pancorbo, F.; Lado, C.; Espinosa, J.; Costa, S.; Ribes, M.Á; Planas, J.; Serra, A.; Llistosella, J. i Constantino, C. 2023. Notes corològiques sobre la funga i els mixomicets de les Pitiüses-Eivissa i Formentera. VI. (Illes Balears, Espanya). Revista Catalana de Micologia, 43: 61-109.

Siquier, J.L.; Pintos, A.; Salom, J.C., Esteve-Raventós, F.; Pancorbo, F.; Planas, J., Constantino, C. i Fiol, Ll. 2023. Contribució al coneixement micològic de les Illes Balears (Espanya). XVII. Revista Catalana de Micologia, 43: 3-31.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada