dimecres, 31 de maig del 2023

MUCBO: nova marca corporativa que culmina el procés de fusió entre el Museu i el Jardí Botànic


L’any 2020 va tenir lloc la incorporació històrica del Museu Balear de Ciències Naturals dins la Fundació Jardí Botànic de Sóller, amb la intenció d’establir una institució única per donar cabuda a aquestes dues entitats que comparteixen espai físic a Sóller, i que són dos centres emblemàtics de l'Illa de Mallorca. Durant aquests tres anys, s’ha treballat per a fer efectiva aquesta fusió de manera real, amb un equip i un enfocament conjunt.

Ara, després de tres anys de treball intens, es presenta la culminació d’aquests esforços amb creació d’una nova marca i imatge que inclogui tant el Museu com el Jardí: MUCBO. Un dels principals objectius és el d’unificar les pàgines web i els perfils de xarxes socials de les dues seccions, fins ara separades, i que des de la fusió publicaven pràcticament els mateixos continguts per duplicat.

Una imatge renovada

MUCBO, nova marca comercial de la Fundació, és un acrònim de MUseu de Ciències i jardí BOtànic. Aquesta imatge renovada representa un nou començament amb la continuació del projecte, i consolida la visió de convertir l’espai en un centre de referència en investigació i divulgació científica en l'àmbit de les Illes Balears.

El nou logotip consisteix en l’acrònim en lletres de pal sec, representant l’exactitud de la ciència, i la lletra C d’una tipografia romana modificada, amb un tret més manual, simbolitzant el caràcter més orgànic de la natura. A més d’això, l’acompanyen quatre isotips que representen diferents trets de la institució: un brot amb fulles d’una planta, una muntanya i el Sol de Sóller, la mar, i un arbre filogenètic representant l’evolució dels éssers vius.



Personal de MUCBO amb membres del Patronat durant la presentació de la nova marca corporativa

Nou discurs museístic

En línia amb els importants esforços per oferir experiències enriquidores, es pot destacar que a partir d'aquest estiu es començaran a renovar els continguts del Museu amb una nova exposició temporal a la planta baixa. Més endavant, també es té previst l'ampliació de la zona expositiva i la renovació completa del discurs museístic. La Fundació està compromesa en oferir als visitants una experiència educativa i captivadora, que fomenti l'apreciació i la comprensió de la ciència i la natura.

Reconnexió amb Sóller


Entrada al MUCBO des del carrer Capità Angelats
A més, en els pròxims anys s'obrirà una nova entrada a la part inferior del jardí, a més de la ja existent, amb l'objectiu de tornar a connectar l'espai amb el poble de Sóller, recuperant l’entrada original de l’antiga casa. És rellevant reconèixer que aquest jardí i aquest museu són part fonamental de la comunitat local i el que es vol és facilitar l'accés i la participació de tots els residents de Sóller. La fusió completa del Jardí Botànic de Sóller i el Museu Balear de Ciències Naturals marca una fita important en la promoció de la ciència i la conservació de la natura a les Illes Balears. El MUCBO agraeix a tots els seus col·laboradors, socis i visitants pel seu suport continu en aquest viatge emocionant. Junts, continuaran impulsant la investigació científica i la divulgació, enriquint així l'experiència de tots aquells que la visitin.



dimarts, 23 de maig del 2023

40 anys de publicacions del Museu en un article

S'acaba de publicar el volum XVII de les Jornades d'Estudis Locals de Sóller i Fornalutx, que es va celebrar el mes de novembre de 2022. El volum, de 414 pàgines, inclou en format article les comunicacions presentades en la darrera edició d'aquestes jornades, sobre diferents temes relacionats amb la Vall de Sóller: història, medi ambient, geografia, arqueologia, museus, etc.

El volum inclou un extens article de 30 planes titulat "La contribució del Museu de Ciències Naturals de Sóller a la literatura naturalista de Balears: 40 anys de publicacions científiques i divulgatives". Aquest recull bibliogràfic va ser presentat en forma de comunicació breu durant les Jornades i ara s'ha publicat en paper, la qual cosa facilitarà la seva consulta. Els autors són Lluc Garcia, Rafel Matamales i Maria Ignàsia Pérez.

Com el seu títol indica en aquest article es presenta un llistat exhaustiu de les publicacions generades pels col·laboradors del Museu Balear de Ciències Naturals, des de la seva fundació fins a finals de 2022. En total es llisten 338 referències bibliogràfiques d'obres en les quals almanco un dels seus autors ha deixat constància de la seva vinculació amb el Museu. 

Els autors de l'article han analitzat els continguts i els han agrupat per temàtiques principals i secundàries, resultant que en aquest temps els col·laboradors del Museu han publicat 224 articles i notes científiques, 71 comunicacions a congressos o conferències, 29 contribucions a llibres i 14 materials educatius.

L'article que ara ha vist la llum, a més de l'anàlisi d'aquestes aportacions, publica el llistat complet dels títols, el que suposa un complet catàleg de publicacions del Museu. 

Els autors del recull conclouen que en el període comprès entre 1982 i 2022 el Museu ha donat cobertura institucional a una gran quantitat d'estudis sobre la natura balear, realitzats a Mallorca, tant per aficionats com per professionals.

Un dels objectius del recull era obtenir còpies físiques o digitals de totes aquestes publicacions, perquè quedin dipositades al Museu.

Enhorabona als autors d'aquest catàleg.



dilluns, 22 de maig del 2023

'El voltor lleonat a Mallorca', nova conferència del cicle Xerrades Naturalistes

El proper divendres, dia 26 de maig (19 h.) tendrà lloc al Museu la conferència  "La colonització del voltor lleonat a Mallorca" a càrrec de l'ornitòleg Jordi Muntaner. Cal recordar que el voltor negre (Aegypius monachus) és una espècie autòctona a l'Illa de Mallorca, mentre que el voltor lleonat (Gyps fulvus), més comú al continent, ha colonitzat l'illa en temps molt recents (2008) segons sembla de forma natural. Ambdues espècies viuen actualment a l'Illa i els científics estudien les seves interaccions. Es tracta doncs d'una xerrada sobre un tema molt interessant atesa la importància ecològica d'aquestes grans aus. Vos esperam.