diumenge, 9 d’agost del 2020

Un nou gènere i espècie d'isòpode terrestre descobert a una famosa cova de Málaga



Dos exemplars de Baeticoniscus bullonorum n.gen, n. sp. fotografiats 'in situ' per Adrià Miralles a la Cueva de la Pileta de Benaoján (Foto: Adrià Miralles-Núñez)

El nostre col·laborador científic Lluc Garcia acaba de publicar a la prestigiosa revista Zootaxa la descripció d'un nou gènre i espècie de crustaci Isòpode terrestre cavernícola procedent de la famosa Cueva de la Pileta, situada al municipi de Benaoján, a la provincia de Màlaga. L'article ha estat signat conjuntamenmt amb Toni Pérez Fernández i Adrià Miralles Núñez. El nou gènere ha estat nomenat com Baeticoniscus Garcia, 2020 i la seva espècie tipus, també descrita, com Baeticoniscus bullonorum Garcia, 2020. Està dedicada a la família Bullón, propietaris de la famosa cavitat andalusa, coneguda arreu pel seu ric patrimoni biològic però també per la seva arqueologia i pintures rupestres prehistòriques. El treball és fruit de la col·laboració entre Lluc Garcia, encarregat de la part taxonòmica, l'espeleòleg de Jaén Toni Pérez Fernández i l'entomòleg català Adrià Miralles Núñez i s'ha realitzat en el marc dels estudis conjunts sobre la biodiversitat subterrànea de la Península Ibèrica, i en particular de la regió d'Andalusia. L'equip que formen està vinculat també a diverses institucions com son el Grupo de Espeleología de Villacarrillo (GEV), la Institució Catalana d'Història Natural, el Museu Balear de Ciències Naturals i el Grup d'Ecologia Interdisciplinària de la UIB.

En aquest cas la troballa que va donar peu a aquesta descripció es remunta a varis anys enrere ja que els primers exemplars van arribar al nostre col·laborador fa més de 15 anys tot i que inicialment quedaren pendents d'identificació. Anys després (2015) Toni Pérez i Adrià Miralles pogueren recol·lectar més exemplars durant una exploració de la cavitat i els remeteren pel seu estudi. El treball de gabinet ha estat laboriós ja que va ser difícil trobar les correctes afinitats d'aquest isòpode per poder-lo classificar correctament. Finalment es va haver d'instaurar un nou gènere  per a ell, de moment monotípic, és a dir que sols es coneix una única espècie. Pertany a la família dels triconíscids i a la subfamília dels haploftalmins (Trichoniscidae: Haplophthalminae). Aquesta família d'Isòpodes terrestres inclou actualment prop d'un centenar de gèneres i unes 600 espècies descrites. La majoria de triconíscids estan vinculats a ambients epigeus humids i, sobretot, a cavitats subterrànies. Son de mida petita o molt petita, generalment despigmentats i molts d'ells, sense ulls. La nova espècie també és cega i despigmentada, una característica habitual en els artròpodes troglobis. Els exemplars mesuren uns 3.5 mm de llarg.


Algunes imatges del procés d'il·lustració d'aquesta nova espècie que va seguir Lluc Garcia per a la descripció. També es va utilitzar macrofotografia i microscopia electrònica d'escandallatge (Foto: Lluc Garcia)

En el cas de Baeticoniscus bullonorum n.gen., n.sp. presenta afinitats amb un altre representant del mateix grup que viu a la mateixa Cueva de la Pileta i que també es coneix d'una altra cova de Cádiz i d'una de Gibraltar (Iberoniscus breuili). I també presenta afinitats amb algunes espècies trobades únicament a cavitats de la regió balcànica (Strouhaloniscellus biokovoensis i S. anophthalmus); de la regió d'Àtica, a Grècia (Acteoniscus petrochilosi) i dels Alps orientals, a Itàlia (Paracyphoniscus meggiolaroi). Per tant es tracta també d'una troballa de gran interès per entendre l'evolució d'aquestes espècies a Europa i el seu origen. La nostra enhorabona als tres autors.

La referència completa de la nova publicació del Museu és: Garcia, Ll. Pérez-Fernández, T., Miralles-Núñez, A. (2020). A new genus and species of cave-dwelling terrestrial isopod (Crustacea: Oniscidea: Trichoniscidae) from Southern Spain. Zootaxa, 4822 (2): 257–268. L'enllaç és:https://doi.org/10.11646/zootaxa.4822.2.7 però no és un article de lliure accés.