Portada d'un exemplar del llibre, que ja es troba a la venda. |
A part dels seus autors, l'obra ha comptat amb la supervisió i col·laboració d'Anna Traveset, ecòloga i investigadora del CSIC i de Costas Thanos, expert en fisiologia vegetal i professor emèrit de la Universitat d'Atenes.
"Diàspores" no pretén ser una obra definitiva sobre les llavors sinó que el volum es dedica de forma específica a explicar i il·lustrar els complexos mecanismes de dispersió que utilitzen les plantes per propagar-se mitjançant estructures especialitzades de les seves llavors. Per motius d'extensió en el llibre es tracten només un total de 376 espècies vegetals, la qual cosa sols representa una part del total de la flora balear, en un intent dels autors per reflectir els gèneres i espècies més comunes que viuen a les Illes, però també alguns endemismes més rars i localitzats. En definitiva el llibre mostra amb gran precisió, en la majoria de casos per primera vegada, la morfologia específica de les llavors i espores d'aquestes plantes, que són les parts dels seus fruits amb les quals l'evolució les ha dotades per escampar-se i ocupar nous territoris i hàbitats.
Una part molt important del llibre són les seves fotografies, la qual cosa el converteix, per tant, en una autèntica guia que permet també identificar les llavors i poder esbrinar, quan així interessi, a quina espècie vegetal pertanyen. El llibre compta amb un total de 2.036 fotografies repartides en 548 planes. Complementen el text 58 dibuixos, obra dels il·lustradors Marcelo Pinto i Francesca Bennàssar.
Dues planes interiors d'un exemplar de "Diàspores" |
Cada una de les espècies tractades es compon d'una sèrie de fotografies de l'habitus de la planta i del seu aspecte en el seu ambient natural i de diverses macrofotografies o microfotografies dels fruits i de les llavors, moltes d'elles realitzades a un elevat augment amb tècniques de macro extrem o de microscòpia òptica.
Cada espècie constitueix, per tant, una mena de fitxa tècnica en la qual a més de les imatges figura una descripció de l'espècie i una descripció del fruit i de la llavor (o espora en alguns casos) i el seu sistema de dispersió. També hi figura la informació sistemàtica: família, gènere i espècie i el seu període de floració i de fructificació. Finalment per cada planta hi ha el nom popular en tres idiomes. Tot el text està redactat en català, castellà i anglès.
Es tracta sens dubte d'una obra molt interessant per a tots els naturalistes interessats en el món vegetal, però també de gran utilitat per a qualsevol professional sigui científic o tècnic que treballi amb el patrimoni natural, la conservació, l'ecologia o qualsevol altre camp relacionat. Per descomptat també gaudiran d'aquest llibre els amants de l'art i de la bellesa de la natura que hi podran descobrir les estructures més delicades de la vida vegetal, que generalment passen desapercebudes a causa de les seves petites dimensions.
El llibre es presenta aquest divendres a Palma i ja es pot adquirir a la botiga del Museu de Ciències Naturals, per 65 euros.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada