divendres, 28 d’abril del 2023

Memòria de les activitats de la Societat d'Amics durant l'any 2022

El passat divendres, dia 21 d'abril, es va celebrar al Museu Balear de Ciències Naturals l'assemblea general ordinària de 2023 de la Societat d'Amics del Museu i del Jardí Botànic. Durant l'assemblea es van prendre un seguit d'acords que farem públics un cop estigui redactada la corresponent acta. També es va presentar un resum de les activitats de 2022 així com de les principals activitats de la Fundació Jardí Botànic de Sóller-Museu Balear de Ciències Naturals, de la qual la nostra societat n'és membre del Patronat. Compartim aquí, de forma gràfica, aquest resum d'activitats.















Interessant conferència sobre taurons impartida per Biel Morey

Mig centenar de persones assistiren divendres horabaixa a la conferència "Taurons: històries naturals o perquè mai no ens deixaran de sorprendre", pronunciada pel biòleg Biel Morey, expert en taurons i en altres elasmobranquis i molt involucrat en la seva conservació a les Balears i a la Mar Mediterrània.

La conferència es va emmarcar dins del cicle "Xerrades Naturalistes" que organitza la Societat d'Amics del Museu i del Jardí Botànic en col·laboració amb la Fundació JBS-MBCN.

El conferenciant, després de ser presentat pel president de la Societat d'Amics -Amador Estarellas- va captivar l'atenció dels assistents i els va conduir de forma amena i rigorosa a través de la Història Natural dels animals marins més mitificats i alhora desconeguts.

Morey, no es limità a aportar detallades dades morfològiques, biològiques i ecològiques sobre les espècies mediterrànies sinó que també va explicar molts altres aspectes sobre els elasmobranquis, normalment més coneguts com a "peixos cartilaginosos", denominació que inclou rajades, taurons i altres grups, amb més de 800 espècies a escala mundial.

Els assistents van poder gaudir especialment d'alguns vídeos sobre els interessants i sorprenents sistemes de reproducció de taurons i rajades i prendre consciència de la vulnerabilitat de moltes de les espècies, algunes d'elles en greu perill d'extinció.




dimecres, 5 d’abril del 2023

Premi del Consell a la recerca paleontològica realitzada a la serra de Tramuntana pel conservador del Museu, Rafel Matamales


Alguns dels investigadors premiats, amb autoritats i tècnics del Consell, durant el lliurament dels primers Premis Serra de Tramuntana.

El Consell de Mallorca ha atorgat un premi al paleontòleg Rafel Matamales, conservador del Museu Balear de Ciències Naturals, pel seu projecte ‘Els fòssils més antics de Mallorca: valoració patrimonial dels jaciments paleontològics més excepcionals de la serra de Tramuntana’. Matamales ha presentat una proposta de catalogació i posada a l'abast del patrimoni naturalístic que permet posar esment en valors ambientals que poden complementar l'estudi del paisatge cultural.

Aquesta distinció a Rafel Matamales s'emmarca dins la primera edició dels premis serra de Tramuntana, que tenen com a objectiu d’estimular la recerca i la investigació en tot allò que fa de la Serra de Tramuntana mereixedora de la distinció de la Unesco com a Patrimoni de la Humanitat. S’han premiat els cinc treballs més ben valorats pel jurat, amb una dotació de 2.000 euros cada un. Els premis van ser lliurats el dimarts, dia 4 d'abril, per la consellera de Territori i vicepresidenta del Consorci Serra de Tramuntana, Maria Antònia Garcías i el director insular de Territori, Miquel Vadell.

La creació d’aquest Premis ha estat una iniciativa del Comitè d’Expertes i Experts del Consorci de la Serra de Tramuntana, òrgan consultiu i d’assessorament, format per especialistes de diverses àrees de la Universitat de les Illes Balears, per responsables del Paratge Natural de la Serra, per membres d’ICOMOS (Consell Internacional de Monuments i Indrets) i per tècnics del Consell de Mallorca.

S'ha de dir que entre els premiats també hi havia els arqueòlegs Jaume Deyà i Pablo Galera, pels seus treballs al jaciment islàmic d'Almallutx. Jaume Deyà també és solleric i director del Museu de Sóller-Casal de Cultura.

Enhorabona a Rafel Matamales i a Jaume Deyà, i a la resta de guardonats, per aquesta distinció. També és un premi als museus de la nostra ciutat.