dissabte, 28 d’octubre del 2023

Descobertes i descrites dues noves espècies ibèriques de 'someretes' (Crustacis Isòpodes terrestres)

En els darrers mesos, Lluc Garcia, col·laborador científic del Museu Balear de Ciències Naturals i membre d'aquesta l'Associació d'Amics, ha descrit dues altres noves espècies d'isòpodes terrestres, procedents, respectivament, de Madrid i de Cadis.

El mes d'agost la revista Zootaxa (Magnolia Press, Nova Zelanda) va publicar la descripció de Cristarmadillidium cabanillasi, una interessant somereta de les que es fan bolla, d'aspecte grapallut. Els exemplars van ser recol·lectats el 2020 a dos espais naturals de la Comunitat de Madrid per David Cabanillas Roldán, a qui l'autor li ha dedicat l'espècie.

Una de les il·lustracions de la descripció de Cristarmadillidium cabanillasi.

Per altra banda, el mes d'octubre Lluc Garcia va publicar la descripció de Porcellio danieli, a la Revue Suisse de Zoologie (publicació bianual del Museu d'Història Natural de Ginebra), una espècie ibero-africana amb fortes afinitats amb espècies del mateix gènere que es troben al Maghreb. En aquesta ocasió els exemplars havien estat recol·lectats a principis de 2021 pel també habitual col·laborador de l'autor, el naturalista gadità Daniel Rojas Pichardo, persona a la qual també s'ha dedicat aquesta nova espècie.

Dues de les figures de l'article en el qual es descriu Porcellio danieli.

Els exemplars tipus d'aquestes dues noves someretes fins ara desconegudes per la Ciència estan dipositats al Museu Balear de Ciències Naturals.

Referències

Garcia, L. (2023a). A new species of Cristarmadillidium from central Spain with remarks on Estenarmadillidium and Iberiarmadillidium (Isopoda: Oniscidea: Armadillidiidae). Zootaxa, 5323 (2): 285–292. https://doi.org/10.11646/zootaxa.5323.2.8

Garcia, L. (2023b). Porcellio danieli sp. nov., a new terrestrial isopod from Southern Spain closely related to maghrebian species of the genus (Isopoda: Oniscidea: Porcellionidae). Revue Suisse de Zoologie, 130(2): 297-305. https://doi.org/10.35929/RSZ.0104

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada