dimecres, 6 d’agost del 2014

Darreres publicacions de col·laboradors al Bolletí de la Societat d'Història Natural de Balears

Els dos darrers números publicats del Bolletí de la Societat d'Història Natural de Balears contenen un cop més col·laboracions de membres del Museu. Com és habitual les ressenyam en aquest bloc, de forma més o menys extensa perquè els seguidors en tengueu coneixement i pogueu accedir als articles, si us interessen.

El Bolletí número 54 (corresponent a l'any 2011 però publicat molt més recentment) inclou una nota del nostre col·laborador Mateu Vadell, publicat conjuntament amb Matilde Martínez, consistent en una primera aproximació a la fauna de quilòpodes (cent peus) de la finca pública de Son Real (Santa Margalida, Mallorca). En aquesta nota els autors citen per primer cop a les Balears Cryptops cf. hispanus Brölemann, 1905 i s'aporten dades corològiques sobre una altra espècie, Lithobius microdon clarki Eason, 1975, a més de dades d'altres espècies.
Una de les il·lustracions d'aquest nou treball faunístic de Mateu Vadell.
D'altra banda el volum 55 (el darrer publicat) inclou un interessant treball signat per nou autors, entre d'ells Lluc Garcia, del MBCN. Es tracta d'un estudi concebut i coordinat pel Dr. Miquel Palmer (IMEDEA-CSIC), en el que es presenten els resultats de la cartografia biogeogràfica recolzats en predictors de significat ecològic, derivats d’inventaris faunístics en els que van col·laborar diferents especialistes en els grups d'invertebrats més freqüents a la Serra de Tramuntana. El treball conclou que "la cartografia de la biodiversitat a partir de tàxons s’ha confirmat com una alternativa
vàlida als mètodes convencionals fonamentats en inventaris".

Referències:

Vadell, M. y Martínez, M. 2011. Sobre algunos quilópodos de Son Real (Santa Margarita, Mallorca).
Boll. Soc. Hist. Nat. Balears, 54: 75-84. ISSN 0212-260X. Palma de Mallorca.

Palmer, M.; Pons, G.X.; Outerelo, R.; Vives, E.; Bellés, X.; Garcia, Ll.; Linde, M.; Gómez-Pujol, Ll. i D. March. 2012. Mapping species richness of endemic macroinvertebrates by overlapping distribution maps. Boll. Soc. Hist. Nat. Balears, 55: 19-122.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada