diumenge, 3 d’agost del 2014

Els noms populars dels fòssils en català

El nostre col·laborador Guillem Mas Gornals, incansable investigador en el camp de la paleontologia i molt especialment interessat en els peixos fòssils, acaba de publicar un interessantíssim treball sobre la etnopaleontonímia balear, és a dir sobre els noms populars que històricament han rebut a les Illes Balears els fòssils entre la gent del camp que els trobava per casualitat o bé que s'hi interessava de forma activa per curiositat. El treball ha estat publicat conjuntament per aquest investigador vinculat al Museu Balear de Ciències Naturals juntament amb Heracli Astudillo (Universitat de Lleida); Josep Quintana (Institut Català de Paleontologia) i Antoni Obrador (Universitat Autònoma de Barcelona). L'article, publicat per la revista Estudis Romànics du per títol "Etnopaleontonimia balear. Recull de noms populars de fòssils de les Illes Balears".(Mas et al. 2014. Estudis Romànics (Institut d'Estudis Catalans), 36: 131-164. 2014.

Segons els autors el treball s'emmarca dins la nova àrea del coneixement que suposa la Paleontologia cultural que pretén vincular aquesta disciplina científica "amb els camps de la literatura, l'heràldica, la filatèlia, les arts visuals o l'etnologia i que té com objecte d'investigació les relacions extracientífiques entre els humans i els fòssils".El treball recull fins a 61 denominacions populars per a fòssils comuns a les Illes Balears, la derivació o motivació d'aquests noms i també la seva correspondència taxonòmica.

El treball s'emmarca en el conveni de col·laboració entre el Museu Balear de Ciències Naturals i la Universitat de Lleida.

Una de les làmines explicatives d'aquest treball.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada