diumenge, 15 de juliol del 2018

Noves aportacions del Museu a la fauna d'artròpodes Iberobalears

En els darrers mesos membres del museu han fet algunes petites contribucions al coneixement d'artròpodes de la Península Ibèrica i Balears. Les reflectim aquí perquè quedi constància d'algunes de les línies d'investigació naturalista que es desenvolupen a través de la secció d'entomologia, carcinologia i bioespeleologia del Museu.

A finals del desembre del 2017 el Boletín de la Sociedad Entomológica Aragonesa va publicar la primera cita a Balears del coleòpter xilòfag Plagionotus arcuatus. Els autors Joan Díaz Calafat, Samuel Pinya i Lluc Garcia  documenten per primera vegada aquesta espècie (un cerambícid) gràcies a uns exemplars recol·lectats a Sóller i fets arribar al museu per a la seva identificació. Els exemplñars han quedat dipositats a la col·lecció del Museu.

En aquesta nota es documenta a més per primera vegada una nova via d'entrada d'una espècie exòtica: la llenya per cremar que es ven a determinades grans superfícies comercials. L'article es pot consultar en aquest enllaç
https://www.researchgate.net/publication/321488999_First_record_of_Plagionotus_arcuatus_Linnaeus_1758_Coleoptera_Cerambycidae_in_the_Balearic_Islands [accessed Jul 15 2018].



Per altra banda la revista periòdica Monografías Bioespeleológicas, publicada pel Grupo Espeleológico de Villacarrillo (GEV) de Jaén, va publicar en el seu darrer número (desembre 2017) un treballet signat per Lluc Garcia (MBCN) i Toni Pérez Fernández (GEV) sobre una interessant espècie d'Isòpode Terrestre -Eluma caelata- recol·lectada a una cavitat subterrània de Jaén redescoberta pel grup GEV. Es tracta d'una cavitat que figurava en la bibliografia bioespeleològica històrica d'Andalusia però que des de feia més de mig segle no havia estat localitzada. Eluma caelata és una espècie poc citada al medi subterrani. En aquesta nota els autors citen també l'espècie per primera vegada a altres cavitats andaluses, en base a material recol·lectat tant pel GEV com per altres col·laboradors i estudiat al Museu per Lluc Garcia.

L'article es pot consultar a aquest enllaç
https://www.researchgate.net/publication/322138391_Eluma_caelata_Miers_1877_un_isopodo_terrestre_CrustaceaOniscidea_Armadillidiidaerecolectado_en_las_cuevas_de_Navilla_de_Fuente_Acero_Cazorla_Jaen_y_sus_registros_en_el_medio_subterraneo_andaluz




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada