diumenge, 15 de juliol del 2018

Nova aportació internacional sobre foraminífers amb participació de Guillem Mateu i Samuel Pinya


Els dos col·laboradors i membres de la junta del Museu, Guillem Mateu i Samuel Pinya, han participat el passat mes de juny en el congrés internacional Forams 2018, celebrat a Edimburg (Escòcia) i que ha reunit experts de tot el món en aquests protozous marins. Aquest Congrés estava en bona mesura enfocat en el paper que aquests microorganismes juguen en els ecosistemes d'un món tant canviant com l'actual i les importants conclusions que es poden extreure del seu estudi científic baix el màxim possible de perspectives.

En concret els membres del Museu -que en aquesta important trobada reflectiren la seva vinculació a la nostra petita institució- presentaren un treball resultat de les investigacions dutes a termes a  la UIB as través de la Càtedra 'Guillem Colom' i el grup d'Ecologia Interdisciplinària (dirigides respectivament pels Drs. Guillem Mateu i Salmuel Pinya) durant els darrers anys, i també en col·laboració amb el Museu Balear de Ciències Naturals i altres entitats científiques com el Departament de Genètica i Evolució de la Universitat de Ginebra (Suissa) i el College of Marine Science de la Universitat del Sud de Florida, als Estats Units.

L'aportació -signada per Guillem Mateu; Maria Holzmann; M. Victòria Nadal, Anna Khokhlova, Pere Ferriol, Samuel Pinya, Antoni Sureda, Silvia Tejada, Beatriz Alvira i Pamela Hallock- comunica la primera cita a la Mar Mediterrània d'un foraminífer d'origen exòtic pertanyent a gènere Parasorites (Parasorites orbitolidoides), una espècie epífita simbiont de determinades algues . Els investigadors van estudiar utilitzant tècniques d'estudi de l'ADN, si els exemplars trobats en diferents sediments de Mallorca associats a algues podrien haver estat introduïts, com es sospitava, juntament amb l'alga exòtica invasora Halimeda incrassata, localitzada per primera vegada al mar Balear l'any 2011 i procedent del Caribe. Els resultats de l'estudi descarten aquesta possibilitat ja que l'anàlisi genètic de foraminífers vius recol·lectats van demostrar que el seu ADN es correspon al 100% amb exemplars procedents de l'illa de Guam, al Pacífic Occidental. A més closques de Parasorites han estat localitzades també pels investigadors en els sediments associats a algues autòctones però no a la invasora. També s'han trobat en el contingut estomacal de sorells-dèntols (Pseudocaranx dentex) un peix que també viu a la majoria d'oceans temperats i càlids del món. Els investigadors conclouen que, contràriament a la hipòtesi de que l'alga invasora Halimeda incrassata podia haver estat el vector d'introducció del foraminífer exòtic a la Mediterrània, aquesta introducció ha de ser deguda a altres mecanismes d'expansió.

Enhorabona als autors!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada