El volum en curs del Bolletí de la Societat d'Història Natural de les Balears (Volum, 65/2022) ja ha publicat online fins al dia d'avui dos articles faunístics elaborats per socis/col·laboradors del Museu, amb novetats faunístiques per a les Illes Balears.
L'11 de maig Joan Díaz Calafat i Lluc Garcia van publicar una nota sobre la presència a Balears d'una nova vespa d'interès sanitari pertanyent al gènere Cephalonomia (família Bethylidae).Aquest és el primer cop que una d'aquestes vespes que parasiten corcs de fusta, però que causen doloroses picades en els humans de les cases infestades es troba a les Balears i el segon pic que es reporta a Espanya.
A més en aquest cas els exemplars es van fer arribar al Museu a través de Toni Sacarés, membre de l'Associació i col·laborador, que es va preocupar de recollir els espècimens. Havien comparegut a un domicili de Sóller i picat a un dels seus inquilins.
El material va ser preidentificat i fotografiat al microscopi per Lluc Garcia que després el remeté a Joan Díaz, expert en Himenòpters, actualment a la Universitat Sueca de Ciències de l'Agricultura que identificà definitivament els exemplars i completà la il·lustració. No s'ha pogut determinar l'espècie concreta de Cephalonomia, gènere en l'actualitat en revisió, però els autors suggereixen que es tracta de C. gallicola, una espècie en expansió en l'àmbit mundial que causa problemes de 'picor'. Una quarantena d'exemplars recol·lectats a Sóller han estat dipositats al Museu balear de Ciències Naturals.
Com es pot veure a la imatge que il·lustra l'article és una espècie minúscula.
Una gambeta d'aigua salobre
D'altra banda el dia 21 de juny el Bolletí va publicar un altre article dels col·laboradors del Museu Lluc Garcia i Samuel Pinya. En aquest cas es notifica per primer pic a Balears de la presència en una zona humida d'un espai natural protegit d'un crustaci decàpode que fins ara tampoc no s'havia citat a Balears.
Es tracta de Palaemon varians, una petita gambeta d'aigua salobre que és d'origen atlàntic (tot i que es coneixen unes poques poblacions mediterrànies). Un únic exemplar va ser capturat fa un temps a l'estany de desembocadura del torrent de Na Borges (Son Serra de Marina). Els autors han cregut interessant deixar constància d'aquesta cita i recomanen fer més estudis per esbrinar si es tracta d'una població natural o bé ha estat introduïda, ja que aquesta espècie s'importa de l'Atlàntic com a gamba d'esca. L'exemplar també ha estat dipositat al Museu Balear de Ciències Naturals.
Cal recordar que a més de ser col·laboradors del Museu, Samuel Pinya i Lluc Garcia també formen part del grup d'Ecologia Interdisciplinària de la UIB, grup de recerca dirigit pel Dr. Samuel Pinya.
Enhorabona a tots els autors d'aquests treballs.
Referències:
Díaz-Calafat, J. i Garcia, L. 2022. Cephalonomia Westwood 1833 (Hymenoptera: Chrysidoidea: Bethylidae): primer registre d’aquest gènere de vespes d’interès sanitari a Balears. Boll. Soc. Hist. Nat. Balears, 65: 91-95. ISSN 0212-260X. e-ISSN 2444-8192. Palma.
Garcia, L. i Pinya, S. 2022. Presència de la gambeta Palaemon varians Leach, 1814 (Crustacea: Decapoda: Palaemonidae) en una llacuna costanera del LIC 5310029 Na Borges a Mallorca. Boll. Soc. Hist. Nat. Balears, 65: 131-137. ISSN 0212-260X. eISSN 2444-8192. Palma.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada