dijous, 24 de novembre del 2022

Missió entomològica a les estepes del Marroc Oriental (isòpodes terrestres i quilòpodes)

Entre els passats dies 12 i 20 de novembre, Lluc Garcia, col·laborador del Museu de Ciències Naturals, va participar en una campanya científica al Marroc Oriental amb l'objectiu d'estudiar la fauna d'Isòpodes Terrestres que habiten les extenses estepes àrides situades als peus de l'Atlas mig. La campanya també tenia com a finalitat l'estudi de la fauna de cent peus (quilòpodes) que habiten aquesta poc coneguda zona del Nord d'Àfrica. Aquest apartat va anar a càrrec del miriapodòleg David Cabanillas.



Aquesta missió s'emmarca en un projecte més ampli d'estudi de la biodiversitat de les zones estepàries de la Regió Oriental Marroquina impulsat per l'Emirates Center for Wildlife Propagation (ECWP). Aquesta entitat dels Emirats àrabs manté convenis amb diferents països del nord d'Àfrica (Marroc) i Àsia central (Tadjikistan i Uzbekistan) per a la cria en captivitat de l'avitarda d'Houbara, una au que els xeics àrabs cacen amb arts de falconeria. Al Marroc hi ha dos centres de cria. A part de la finalitat cinegètica es duen a terme de forma paral·lela programes de conservació de l'houbara en els seus hàbitats naturals i activitats d'estudi de fauna, flora i conservació que es fan mitjançant convenis amb especialistes externs. L'àrea d'estudi de l'ECWP al Marroc ocupa una superfície de 40.000 quilòmetres quadrats (unes 11 vegades la superfície de Mallorca).


Al Marroc Oriental hi ha dos centres dels ECWP, a Missour i a Enjil (província de Boulemane), una zona que tot i pertànyer administrativament a la regió de Fes-Méknés, bioclimàticament correspon a la regió Oriental, majoritàriament formada per grans extensions estepàries de muntanya que s'estenen envers Algèria sense solució de continuïtat.


Gràcies a l'interès del responsable del laboratori d'entomologia del centre de Missour, Alexandre François, Lluc Garcia ha pogut estudiar en els darrers dos anys la important col·lecció d'Isòpodes terrestres del centre, completant ara l'estudi amb una campanya de recol·lecció 'in situ' de la que s'esperen grans resultats.


Durant set dies complets, Lluc Garcia, acompanyat de David Cabanillas i Alexandre François, ha pogut recol·lectar isòpodes terrestres en aquesta extensa i àrida regió, de població majoritàriament bereber, visitant els principals hàbitats favorables a facilitar l'establiment de poblacions d'Isòpodes terrestres i quilòpodes.



Durant la setmana s'han recorregut més de 1.800 quilòmetres en cotxe, a fi de visitar el màxim nombre possible de localitats, des d'estepes subàrides a prats de muntanya, ueds (rius) i boscos de cedres, entre d'altres. Cal destacar que totes les recol·leccions realitzades compten amb la corresponent autorització administrativa, atorgada a ECWP pel Departament d'Aigües i Boscos del Ministeri d'Agricultura del Regne de Marroc. El material recollit manualment suposa centenars de mostres que ara s'han d'estudiar taxonòmicament i que probablement suposaran, no sense molta feina, la descripció d'espècies noves per a la Ciència.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada