diumenge, 24 de març del 2013

Darreres novetats faunístiques sobre centpeus i milpeus de Balears


L'actiu col·laborador associat al Museu, Mateu Vadell ha vist publicats recentment algunes notes i treballs sobre miriàpodes. Concretament en el volum 53 del Bollletí de la Societat d'Història Natural de Balears, aparegut fa uns mesos, publica dos treballs faunístics i taxonòmics sobre aquest grup d'artròpodes. D'una part, Mateu dóna a conèixer la presència a l'arxipèlag de Cabrera (sud de Mallorca) el polixènid Phryssonotus platycephalus (Lucas, 1846), un milpeus poc conegut.


Il·lustracions de Phryssonotus platycephalus del treball de Vadell i Martínez.

De l'altra, juntament amb Guillem X. Pons (de la Societat d'Història Natural de Balears) citen per primera vegada a les Illes Balears el centpeus Lamyctopristus (Eumyctesnumidicus (Latzel, 1886) alhora que confirmen per primera vegada la presència d'aquesta espècie a la fauna iberobalear. Els autors donen en aquest treball una gran quantitat de dades morfològiques.
Finalment, al volum 54 del Bolletí de la SHNB, aparegut aquest mes de març (tot i que correspon a l'any 2011) el col·laborador del Museu publica un article faunístic sobre la fauna de quilòpodes recol·lectada a la finca pública de Son real (Mallorca). Aquest treball, signat conjuntament amb Matilde Martínez, aporta una primera cita de Cryptops cf. hispanus Brölemann, 1920, per a la fauna balear així com informació morfològica i sobre la distribució de Lithobius microdon clarki Eason, 1975, endemisme de l'illa de Mallorca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada