diumenge, 24 de març del 2013

Traces fòssils d'insectes i dents de cocodril al bolletí 53 de la SHNB


El penúltim volum del Bolletí de la Societat d'Història Natural de les Balears ha publicat treballs de Guillem Mas Gornals naturalista associat al nostre Museu. Aquest volum correspon a l'any 2010 ja que com és sabut la publicació arrossega un cert retard degut a les dificultats econòmiques que "també" afecten la SHNB. 

Guillem Mas publica varis articles en aquesta edició del bolletí, però la que signa com membre del nostre Museu (juntament amb Joan Ripoll, de la SHNB) és una interessant aportació a les traces fòssils d'insectes localitzades en sediments del Pleistocè inferior de l'illa de Mallorca. Segons expliquen els autors, aquestes estructures fòssils apareixen en grans quantitats als paleosòls de formacions dunars d'aquest període i anteriorment havien estat atribuïdes a altres organismes o activitats biològiques (com per exemple copròlits de Myotragus sp.). Els autors discuteixen ara la seva associació a activitat d'insectes com puguin ser motlles d'ooteques d'acrídids (llagosts) i també a motlles de nius d'himenòpters terrícoles o a cambres d'ocupació de coleòpters i els atribueixen a aquests darrers.

Il·lustració del treball de traces d'insectes de Mas i Ripoll.

Guillem Mas també signa, juntament amb Antoni Obrador, Miquel Fernández y Josep Quintana la cita a l'illa de Menorca del cocodril fòssil Tomistoma cf. lusitanica (Tortonià inferior del Port de Maó). La troballa d'aquest cocodril (un gènere parent dels actuals "falsos gavials" va ser notícia destacada al diari Menorca a finals de l'any passat, que dedicà una plana al descobriment paleontològic.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada