diumenge, 7 de juliol del 2013

Un petit aplec de crancs de Califòrnia... amb sorpresa

Fa unes setmanes vam tenir accés a un petit aplec de crancs recol·lectats a les costes de Califòrnia fa unes dècades, alguns pot ser fa més de 50 anys, per la senyora Louise Landreth que viu a Sóller (Mallorca)  des de fa molt de temps i havia conservat en sec aquest espècimens. Els exemplars estaven en molt mal estat. Havien estat guardats entre cotó i la majoria havien perdut les cames i les mordales, a més d'haver sofert el pas del temps i l'atac d'insectes.
Estat en que es trobaven els exemplars.
Així i tot ens va parèixer interessant recuperar aquesta petita col·lecció per al Museu malgrat els exemplars no estiguessin documentats podien ser un bon exemple de biodiversitat marina exòtica, una fauna procedent de la zona temperada de l'oceà Pacífic oriental, molt diferent, però a la vegada molt relacionada, amb la que viu a bona part de l'Atlàntic i a la mar Mediterrània. El procés de recuperació va ser senzill i es limità a la desinfecció, a la immersió en alcohol etílic i a la neteja dels filaments de cotó enganxats a l'exoesquelet.

Desinfecció i neteja.
Alguns es van reconstruir una mica aferrant amb cianocrilat alguns dels apèndixs despresos. Una vegada assecats i identificats (en la mesura que ho permet la bibliografia disponible, però la majoria a nivell d'espècie) el conjunt es va col·locar en una capsa entomològica estanca.

Restauració.

Assecat.

Determinació.

Resultat final.
En total hi havia una vintena d'espècies de decàpodes, la majoria Braquirurs (crancs vertaders) i també alguns Anomurs. Vam constatar que pràcticament tots eren espècies comunes en aigües litorals d'aquesta zona del Pacífic:  Pachygrapsus crassipes, Hemigrapsus oregonensis, Pugettia producta, Randallia ornata, Callinectes arcuatus, Blepharipoda occidentalis,Emerita analoga, Lepidopa californica, Heterocrypta occidentalis, Paraxanthias taylori, Uca crenulata, Taliepus nuttallii, Cycloxanthops novemdentatus, Cancer sp. i Pilumnus spinohirsutus. També n'hi ha dos o tres més que, de moment, no s'han pogut identificar.

 Però la sorpresa va ser trobar en una capceta un exemplar -miraculosament intacte- d'una espècie rara, o al menys molt escassa en les col·leccions científiques del món, al menys pel que es desprèn de les escasses referències bibliogràfiques i dels catàlegs accessibles online. Es tracata d'un petit exemplar que hem identificat com Rhinocarcinus agassizi (Rathbun, 1893) que viu a la zona infralitoral d'aquesta part del pacífic.

La sorpresa: exemplar de Rhinocarcinus agassizi (Rathbun, 1893). 
L'espècie es va incloure durant més d'un segle dins el gènere Sphenocarcinus, propi de l'Atlàntic occidental i no va ser fins l'any 2009 que es va crear per aquest petit cranquet el gènere Rhinocarcinus, monotípic, és a dir que només inclou aquesta espècie (http://decapoda.nhm.org/pdfs/31034/31034.pdf). Tot i que aquest exemplar no estigui documentat és segur que procedeix de Califòrnia i per tant és una peça d'alt interès, si més no museístic. Pertany a la família Epialtidae, en la que s'inclouen la majoria dels crancs aranya del Pacífic. Mesura poc més de 2 centímetres.


Lluc Garcia
Secció Zoològica



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada