dimecres, 25 de març del 2015

Ha mort el Dr. Guillem Mateu i Mateu, oceanògraf, micropaleontòleg i Membre d'Honor del Museu



El Museu Balear de Ciències Naturals va patir el passat dissabte dia 21 de març una gran pèrdua. Aquest dia va morir a Palma el Dr. Guillem Mateu i Mateu, membre d'honor i assessor científic del nostre museu, destacat oceanògraf, micropaleontòleg i professor. Guillem Mateu i Mateu tenia 84 anys d'edat. El Dr. Mateu va ser un pioner en el seu camp, un dels primers científics espanyols en l'estudi dels foraminifers com indicadors ecològics en els ecosistemes actuals i fòssils. L'any 2003 va ser distingit amb el Premi Ramon Llull en reconeixement a la seva prolífica trajectòria investigadora i acadèmica.

Guillem Mateu i Mateu havia nascut a Caimari l'any 1930 i, després de llicenciar-se en Biologia per la Universitat de Barcelona, impulsà els estudis de Biologia a les Illes Balears contribuint decisivament a la implantació d'aquests estudis l'any 1976 a la Facultat de Ciències, d'on sortí la primera promoció de biòlegs mallorquins avui molts d'ells destacats investigadors.

També va ser president de la Societat d'Història Natural de les Balears, entitat des de la qual va afavorir l'entrada de joves estudiants i aficionats a les Ciències Naturals, molts dels quals hem continuat fins al dia d'avui aquesta vocació afavorida pel seu gran interès d'inculcar en els més joves el 'cuquet' de l'estudi de la natura.

L'any 1976 El Dr. Guillem Mateu i Mateu va entrar a formar part de l'equip d'investigació i de la plantilla de l'Institut Espanyol d'Oceanografia , tasca que compaginà amb la docència a la Universitat de les Illes Balears on ensenyà Micropaleontologia fins l'any 1995. Amb la seva jubilació com treballador del Centre Oceanogràfic de Balears, va continuar encara la tasca docent a la UIB, on a partir del 1996 passà a ser Professor Emèrit.

Al llarg de tota la seva vida professional va tenir com a principal objectiu continuar la tasca científica del geòleg i micropaleontòleg solleric Guillem Colom i Casasnovas, que sempre considerà el seu gran mestre.

Autor de nombrosos treballs es dedicà sobretot a l'estudi de l'aplicació dels foraminífers com indicadors biològics i ecològics a més de publicar altres estudis sobre taxonomia, micropaleontologia i ecologia relacionats amb aquests microorganismes.

La seva opus magna va ser coordinar la revisió completa en diversos volums de tota la feina taxonòmica de Guillem Colom Casasnovas, publicant també diversos llibres i treballs sobre la seva biografia i contactes epistolars. El maig de l'any 2006 la Universitat de les Illes Balears li va retre un homenatge amb motiu de la celebració dels 30 anys de la implantació dels estudis de Biologia a la UIB. En els darrers anys treballà perquè la Universitat donés continuïtat als treballs de Guillem Colom aconseguint la creació de la Càtedra que du el seu nom i que està vinculada al nostre Museu.

El Museu Balear de Ciències Naturals, depositari del llegat i col·leccions científiques de Guillem Colom Casasnovas el va tenir sempre entre els seus membres més destacats i el va nomenar Soci d'Honor.

Amb la mort de Guillem Mateu i Mateu, Mallorca ha perdut una gran persona i un gran científic, compromès amb tots els valors que identifiquen aquesta terra, la seva tradició científica, la seva llengua i la seva cultura.

A nivell personal per a tots els que formam part d'aquest Museu -socis, col·laboradors, personal i directius- deixarà un buit impossible d'omplir. Cal recordar a més que seu fill, el Dr. Guillem Mateu i Vicens, és actualment el director del Museu.

Des d'aquest humil bloc volem deixar constància d'aquesta pèrdua i fer arribar el condol a tota la seva família així com també a tots els amics, col·laboradors i deixebles que tant l'apreciaven i l'estimaven.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada