dimarts, 24 d’abril del 2018

El Museu acollí la I Jornada d'Entomologia Balear


Una quarantena d'entomòlegs de Balears -investigadors, proessionals, estudians i aficionats que treballen amb insectes o amb altres grups d'artròpodes- es van donar cita al Museu Balear de Ciències Naturals el passat dia 14 d'abril en la I Jornada d’Entomologia Balear, una iniciativa del Museu que ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sóller, el Grup d'Ecologia Interdesciplinària de la UIB i Red Eléctrica Española.
 

Aquesta primera trobada es proposava posar en contacte els estudiosos dels insectes i artròpodes de Balears que treballen en diferents àmbits i des de distintes perspectives en aquest camp de creixent interès, tant per a la ciència com per al conjunt de la societat. Entre els objectius hi havia la ceació d’un directori balear d’entomòlegs -especialistes en diferents grups, aficionats, fotògrafs de natura, professionals de l’entomologia pura i aplicada, etc.- i estudiar com articular-lo a través d’un lloc web o xarxa social, al marge dels que ja puguin existir. També, intercanviar experiències i donar a conèixer els respectius camps de treball, interessos o àrees de recerca al voltant de l’entomologia, entre d’altres. I finalment, debatre la possibilitat de redactar i fer públic un manifest per cridar l’atenció sobre la necessitat de conèixer i cuidar millor en nostre patrimoni entomològic.

Durant la jornada es van presentar un total de 17 comunicacions repartides en varis blocs i en les quals els participants van exposar tant els resultats dels seus treballs com projectes que estan desenvolupant en aquest camp.

Hi hagué ponències relacionades amb la biodiversitat, la cartografia biològica, el control de plagues, l’estudi dels insectes tranmisors de malalties i fins i tot sobre la cultura popular a l’entorn d’aquests animals.

Ponència

El Dr. Eduard Petitpierre, entomòleg, excatedràtic de Genètica de la UIB i Soci d'Honor del Museu, va pronunciar la ponència entral que tractà sobre les diferents formes d’abordar l’estudi dels insectes, des de l’exploració de la fauna i la descoberta de noves espècies fins a la genètica i la biologia molecular, posant com exemple alguns dels treballs que ha realitzat i dirigit al llarg de la seva carrera. 




Al final del dia es van debatre alguns dels resulats i es va acordar donar continuïtat a aquest esdeveniment que, entre d’altres objectius, ha de servir per unir esforços, optimitzar i compoartir recursos i per connectar millor els coneixements científics i els interessos del conjunt de la societat.

L’esdeveniment s’emmarca en els actes del 25è niversari de l’obertura al públic del Museu Balear de Ciències Naturals

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada