¿Es importante estudiar bichos? Sistemática y delimitación de especies para la gestión y la conservación ambiental és el títol de la nova conferència del cicle Xerrades Naturalistes que ofereix el Museu, organitzat per la Societat d'Amics del Museu de Ciències Naturals i del Jardí Botànic de Sóller (formalment Associació MBCN).
En aquesta ocasió aquesta conferència anirà a càrrec de la Dra. Maria Capa Corrales, professora i investigadora de la Universitat de les Illes Balears.
Sens dubte es tracta d'una proposta molt interessant i més si es té en compte que la Dra. Capa és una reconeguda investigadora en aquest camp de la Ciència, que ha desenvolupat al llarg de la seva carrera a la Universitat Autònoma de Madrid, a l'Australian Museum de Sidney, a la Norwegian University of Science and Technology i, ara, a la UIB.
La seva línia principal de recerca és la documentació de la biodiversitat als oceans des d'una perspectiva evolutiva per tal de descobrir les morfologies i formes de vida dels invertebrats marins (amb una especial predilecció pels anèl·lids) i entendre els orígens i els processos responsables de conformar la seva diversitat i distribucions actuals.
Resum de la xerrada:
"La unitat bàsica de la biodiversitat és el nivell d'espècie. Una espècie és un conjunt d'individus amb una identitat genètica i, sovint, morfològica. En utilitzar un concepte d'espècie i noms d'espècies, podem comunicar, estudiar, quantificar, classificar, fer servir i administrar la vida al planeta. Però, com veurem, no és fàcil definir-ne o delimitar-ne una espècie.
La sistemàtica és una disciplina que integra la informació disponible sobre diversitat de formes, genomes i el registre fòssil, i utilitza eines analítiques en desenvolupament ràpid per inferir l'arbre de la vida. En aquest seminari en donaré alguns exemples sobre el descobriment d'espècies, l'establiment dels límits entre espècies i la seva repercussió en la gestió i la conservació d'ecosistemes.
En aquesta xerrada tractaré de destacar la importància de l'estudi sistemàtic de la biodiversitat, ja que només amb un bon coneixement de les formes de vida que ens envolten, la seva història evolutiva i el seu paper als ecosistemes podrem usar, conservar i gestionar els recursos naturals i enfrontar els desafiaments ambientals presents i futurs".
La conferència serà el proper dia 3 de juny (divendres) a les 19 h. Al Museu de Ciències Naturals.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada