divendres, 27 de maig del 2022

Nova espècie de somereta halòfila

 


Un exemplar de la nova espècie fotografiat en el seu ambient natural.

Tan petita com un gra d'arena. Així és la somereta (Isòpode terrestre) recentment descrita per Lluc Garcia, col·laborador científic del Museu i Jairo Robla, investigador doctorand de l'estació biològica de Doñana. La nova espècie pertany al gènere Buchnerillo i fins al moment sols es coneixien tres espècies més d'aquest gènere en tot el món. Cada una d'elles viu en una conca oceànica diferent pel que probablement han evolucionat de forma independent, ja que els seus fluxos genètics han estat separats durant milions d'anys. La nova espècie va ser localitzada fa dos anys per Jairo Robla en una platja verge d'Astúries i la va remetre a Lluc Garcia per al seu estudi taxonòmic. Finalment,  ha estat descrita com a espècie nova per a la ciència i batiada pels seus autors com Buchnerillo atlanticus Garcia & Robla 2022. Les altres tres espècies del gènere habiten les costes del Mar Mediterrani (Buchnerillo litoralis); les de l'Oceà Indic occidental (Buchnerillo oceanicus) i les del Pacífic oriental (Buchnerillo neotropicalis).

Probablement, la nova espècie també es trobarà a altres punts de les costes atlàntiques europees i hi ha indicis que també viu a les illes macaronèsiques.

Totes les espècies del gènere Buchnerillo són estrictament halòfiles litorals. Viuen baix grans roques o restes orgàniques dipositades per la mar i no se sap quasi res de la seva biologia, ja que a causa de la seva forma de vida i minúscules dimensions la seva biologia i ecologia ha estat molt poc estudiada. Precisament en aquest treball, Garcia i Robla aporten -a part del complet estudi morfològic necessari per a la descripció- un seguit d'observacions ecològiques i fins i tot de comportament que són completament inèdites en aquest grup d'isòpodes terrestres. També aporten imatges i fins i tot un curt vídeo d'exemplars vius en el seu ambient natural, les primeres imatges en viu que es publiquen a tot el món d'una espècie d'aquest gènere.

L'article ha estat publicat aquesta setmana a la prestigiosa revista European Journal of Taxonomy i es pot descarregar o llegir al següent enllaç

L'any passat Lluc Garcia i Jairo Robla també localitzaren a les platges asturianes Armadilloniscus candidus una altra petita somereta halòfila que conviu amb Buchnerillo atlanticus i que era el primer cop que es trobava en el litoral iber-balear. En aquest cas la troballa es va publicar al Bolletí de la Societat d'Història Natural de Balears.

Lluc Garcia, a més del Museu, també és col·laborador del Grup d'Ecologia Interdisciplinària de la UIB.

Enhorabona als autors!

Referències:

Garcia, L., & Robla, J. (2022). Buchnerillo atlanticus sp. nov., a new halophilic woodlouse (Isopoda: Oniscidea: incertae sedis) from the Atlantic coast of the Iberian Peninsula, with ecological remarks. European Journal of Taxonomy, 821(1), 1–15. https://doi.org/10.5852/ejt.2022.821.1793

Garcia, L. & Robla, J. 2021. First record of Armadilloniscus candidus Budde-Lund, 1885 in the coastal areas of the Iberian Peninsula (Crustacea: Oniscidea: Detonidae). Bolletí de la Societat d'Història Natural de Balears, 64: 39-46.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada