diumenge, 24 d’octubre del 2021

Nova aportació del Museu al coneixement de les praderies marines antigues

 La prestigiosa revista Sedimentology ha publicat aquest mes d'octubre un article d'investigació del que és coautor el nostre col·laborador científic Guillem Mateu Vicens. En aquest treball, que signa en coautoria amb Juan Ignacio Baceta, investigador de la Universitat del País Basc, els autors posen de manifest que, des de la seva aparició a finals del Cretaci, fa més de 60 milions d'anys, les fanerògames marines (com ho és per exemple l'espècie actual Posidonia oceanica) han jugat un paper principal en la producció i la sedimentació de carbonats en aigües poc profundes i entorns propers a la costa, mantenint una fàbrica de carbonats prolífica i contribuint a l'acumulació de sediments.


El Dr. Mateu durant una immersió en una praderia de fanerògames marines.

Aquesta aportació dels autors documenta diversos episodis d'aparició de praderies de fanerògames en un ambient de delta durant l'Eocè (fa poc més de 40 milions d'anys), mentre s'estaven formant els Pirineus.

Els autors conclouen, entre altres qüestions, com la identificació i la interpretació correcta d’ambients del passat amb herbes marines són crucials per reconstruir les condicions paleoecològiques dels ambients marins poc profunds de l'antiguitat. El Dr. Mateu signa aquest treball en qualitat de col·laborador del Museu i membre del Grup d'Ecologia Interdisciplinària de la UIB i de la Càtedra Guillem Colom Casasnovas de Micropaleontologia. Enhorabona als autors per aquesta important contribució.

Referència. Baceta, J.I. & Mateu-Vicens, G. 2021. Sedimentology (2021): 1-44. doi: 10.1111/sed.12937

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada