El dissabte dia 17 va tenir lloc al Museu una nova conferència del cicle Xerrades Naturalistes organitzat per la Societat d'Amics del Museu en col·laboració amb la Fundació Jardí Botànic de Sóller-Museu Balear de Ciències Naturals. La conferència va anar a càrrec de l'investigador mallorquí Julio Alberto Díaz, que desenvolupa la seva tasca, en el marc de la seva tesi doctoral, al Centre Oceanogràfic de Balears (IEO).
Sota el títol "Del fons de la mar a les coves, la rica diversitat de les Esponges a les Balears", Julio Díaz va donar als assistents -una trentena de persones- una visió de conjunt sobre les esponges (Porifera) aquests interessants, i encara insuficientment estudiats, animals filtradors, que en els darrers anys estan revelant una insospitada diversitat en diferents ambients marins i també continentals.
Díaz va proporcionar als assistents una visió de conjunt sobre l'origen, evolució, morfologia, biologia d'aquests organismes aquàtics, per posteriorment centrar-se en alguns dels aspectes inèdits descoberts a través de la recerca científica que està duent a terme juntament amb altres col·laboradors.
El conferenciant explicà que tot i ser organismes molt comuns en alguns ambients marins i d'aigua dolça, incloses cavitats litorals, fons soms i profunds i monts submarins, la diversitat de les esponges al Mar Balear és encara molt parcialment coneguda.
Mitjançant la utilització tant de tècniques clàssiques de taxonomia linneana com de modernes anàlisis genètiques i moleculars, part d'aquesta diversitat s'està posant ara al descobert amb la descripció de nous gèneres i espècies i també s'estan estudiant aspectes sobre la seva biologia, alimentació, reproducció, ecologia i interacció amb altres organismes.
Entre el públic hi havia alguns destacats representants de la comunitat científica relacionada amb els estudis que desenvolupa el conferenciant, la qual cosa va donar peu a un interessant debat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada