dimecres, 28 de setembre del 2022

Una nova (i minúscula) somereta iberoafricana

 Aquesta setmana (28/09/2022) la prestigiosa mega-revista internacional Zootaxa ha publicat un nou article del nostre col·laborador Lluc Garcia en el qual descriu com a espècie nova per a la Ciència una minúscula somereta (Isòpode terrestre) procedent de Cadis (Andalusia).


Aquest petit isòpode terrestre (els adults no mesuren més d'1.6 mm de llargària total) pertany al gènere Maghreboniscus, inclòs dins la família Spelaeoniscidae, que agrupa uns pocs gèneres i espècies de someretes endogees, és a dir que desenvolupen la seva existència dins les capes més profundes del sòl, encara que ocasionalment i en condicions d'humitat molt elevada es poden trobar en capes més superficials o bé dins coves i avencs (tot i no ser específicament troglòbies/cavernícoles).

En aquest treball, a part de descriure la nova espècie -que ha estat dedicada al seu primer recol·lector, el naturalista i divulgador gadità Daniel Rojas Pichardo- l'autor també ha revalidat formalment el gènere Maghreboniscus, conegut fins ara solament per 3 espècies més, totes elles africanes.

La nova espècie -Maghreboniscus rojasi Garcia 2022- suposa, per tant, el primer representant d'aquest gènere al continent europeu. En realitat el gènere Maghreboniscus va ser descrit per primera vegada per Albert Vandel, l'any 1959. Però per motius formals, aquest nom no estava disponible segons allò que marca el Codi Internacional de Nomenclatura Zoològica, per la qual cosa en aquest treball es revalida i, mitjançant aquesta publicació, Lluc Garcia es converteix en el seu nou autor.


La nova espècie tal com apareix en una de les il·lustracions de l'article.


Una família petita

La família Spelaeoniscidae està constituïda per 9 gèneres (Albertosphoera, Atlantoniscus, Barbarosphoera, Desertosphoera, Hybleoniscus, Maghreboniscus, Spelaeoniscus, Triceratosphoera i Uncuniscus), amb un total de 25 espècies conegudes. D'aquests 9 gèneres, 5 són monotípics, és a dir que sols inclouen una sola espècie.

Una vida oculta dins el sòl

La biologia dels Spelaeoniscidae és molt poc coneguda. A causa de les seves petitíssimes dimensions aquestes someretes són molt difícilment observables i sols poden ser estudiades quan se cerquen activament mitjançant tècniques indirectes d'extracció de la fauna edàfica. Ocasionalment, per exemple després de fortes pluges que proporcionin suficient humitat a la terra, emigren cap a les capes del sòl més superficials on poden ser casualment observades, sigui davall grans pedres semienterrades o a l'humus que recobreix les arrels més profundes dels arbres.

Referència
Garcia, L. 2022. Description of Maghreboniscus rojasi sp. nov. from Southern Spain and validation of the genus by the designation of a type species (Isopoda: Oniscidea: Spelaeoniscidae). Zootaxa, 5190 (2): 267-274.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada