El conservador del nostre Museu, Rafel Matamales, ha publicat fa uns dies a la revista Nemus de Ciències Naturals una interessant nota sobre un enigmàtic peix fòssil que va ser trobat a mitjans del segle XX a Mallorca, però del qual solament es conserven unes fotografies. Aquestes imatges van ser lliurades fa uns 30 anys al Museu, però per diferents motius aquesta rellevant troballa paleontològica va caure en l'oblit i l'exemplar fòssil, una peça única a Mallorca, va quedar en mans privades, fins que se li va perdre la pista.
Les fotos del peix fòssil trobat a Esporles, tal com apareixen a l'article de Matamales- Andreu. Fis ara són l'únic testimoni material que es coneix de la seva existència. |
A partir de les fotos del peix, Matamales va iniciar el passat any una recerca realitzant diverses entrevistes per intentar trobar aquesta peça i poder-la estudiar. El peix no va comparèixer, però de l'estudi de les imatges existents i de la informació oral obtinguda l'autor ha recuperat part de la història d'aquesta troballa i ha aconseguit posar-la en context taxonòmic i estratigràfic.
Segons explica "aquest fòssil històric va ser trobat a Esporles. D'acord amb les fotografies que una persona anònima va entregar al Museu als anys 80 i entrevistes dutes a terme a diferents esporlerins que coneixien la història de la troballa d’aquest exemplar, s’ha reunit la informació que es presenta a la nota". Matamales exposa que "tot i que actualment es desconeix on es troba aquest fòssil i el seu estat de conservació, o fins i tot si està totalment perdut, s'ha pogut determinar que prové d’un aflorament del Miocè inferior, i concretament d’una fàcies litoral que pertany a la Formació Sant Elm. Les fotografies permeten afirmar que es tracta d’un teleosti". Conclou que "baldament sia de manera preliminar, aquesta nota presenta el testimoni d’un fòssil significatiu per al registre de Balears".
S'ha de dir que el paleontòleg Joan Bauzà Rullan va tenir accés a l'exemplar, va intentar estudiar-lo i fins i tot apareix amb ell a una de les fotografies que es trobaven al Museu, però la peça mai va arribar a formar part de la seva col·lecció.
Referència
Matamales-Andreu, R. 2022. Documentació d’un peix del Miocè inferior d’Esporles (Mallorca, illes Balears, Mediterrània occidental). Nemus 12: 318 - 321
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada